Siber Zorbalık, Bilişim Suçları ve Alınması Gereken Tedbirler

11.12.2023 928

SİBER ZORBALIK NEDİR?

Siber Zorbalık:

Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında görülebilir. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır.

Siber Zorbalığa Örnekler:

• Sosyal medyada bir kişi hakkında yalanlar yaymak ya da utandırıcı fotoğraflar yayımlamak.

• Mesajlaşma platformlarından incitici mesajlar ya da tehditler yollamak.

• Başka birinin kimliğiyle başkalarına kötü mesajlar göndermek.

Siber Tuzakları Nasıl Anlarım?

1.İnternette kimlik bilgilerini isteyen web sitelerine karşı dikkatli ol.

2. Bedava hediyelerden, programlardan ve kazanacağını söyleyen yarışmalardan uzak dur.

3. Eğlenceli gibi görünen testler, senin hakkında bilgi toplamak için hazırlanmış olabilir. Bir kez daha düşün.

4. Unutma! Bilinen markalar veya kurumlar e-posta yoluyla senden parola, kimlik bilgileri gibi kişisel bilgiler istemez.

5. Açılır pencerelerle (pop-up) gelen yarışma ve anketlere katılma.

6. Şüpheli bulduğun e-postaların içindeki bağlantıya(linke) tıklama ve gönderilen dosyayı açma.

7. Tanımadığın kişilerden gelen e-postaları açmadan önce, tekrar düşün.

8. İçeriği arkadaşlarına da göndermeni isteyen e-postalar seni ve arkadaşlarını riske atabilir. E-postayı sil ve arkadaşlarını uyar.

9. İsteğin dışında bilgisayar kamerasının açılmaması için kameranı kontrol et.

10. Oyun oynamak için, üye olmanı isteyen siteleri önce dikkatlice incele.

Siber Zorbalıktan Korunma Yolları:

1. Zorbalık içeren mesajları okumayın, beğenmeyin, başkalarıyla paylaşmayın.

2. Yazdıklarınızın sadece karşınızdaki kişiyi değil, çevresini ve ailesini de incitebileceğini, manevi açıdan olumsuz etkilenebileceklerini unutmayınız.

3. Yaşayacağınız bir siber zorbalık durumunu herkesten önce ailenizle paylaşın.

4. Okulda gelişebilecek bir siber zorbalık davranışında vakit kaybetmeden okul yetkililerini (Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni, Müdür Yardımcısı vb.) mutlaka bilgilendirin. Bu konuda çekince yaşayarak durumu büyüklerinizle paylaşmamanız ya da gecikmeniz, yaşadığınız sorunun büyümesine neden olabilir.

5. Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi sanal ortamda da söylemeyin.

6. Siber zorbalığın bir suç olduğunu, şikayet halinde ceza alabileceğinizi unutmayın.

7. Gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız, sanal ortamda da öyle davranın.

BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim Suçları: Teknoloji kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermek” bilişim suçları olarak tanımlanabilir.

Bilişim Suçları Nelerdir?

1. Bilgisayar sistemlerine ve servislerine yetkisiz erişim.

2. Bilişim sistemlerini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme.

3. Kanunla korunmuş bir yazılımın izinsiz kullanılması.

4. Yasa dışı yayınlar yapmak.

5. Bilişim yolu ile dolandırıcılık.

6. Bilişim yoluyla hakaret ve şantaj.

Çok Rastlanan Bilişim Suçlarından Bazıları:

1. Kredi kartı dolandırıcılığı,

2. Başkasının adına sahte hesap açmak,

3. Başkaları ile ilgili nefret söyleminde bulunmak.

Bilişim Suçlarına Maruz Kalırsak Ne Yapmalıyız?

Bir internet suçunun mağduru olan kimse şikâyet için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmalıdır.

Suçtan doğrudan etkilenmiyorsak, mesela uygunsuz içeriklerin olduğu bir siteye rastlarsak,Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bildirimde bulunmamız gerekmektedir.

Suç duyurusunda bulunmak ve şikayet etmek önemlidir. Gerektiğinde 155 ihbar hattını da arayabilirsiniz.

11-12-202311-12-202311-12-202311-12-2023